Политики

Дарете

smetka3.png

Търсене

Официален сайт на Програма „Фонд Активни граждани България“

Заедно сме по добри!

Десет заповеди за родители

от Януш Корчак

• Не очаквай детето ти да бъде като теб или да бъде такова, каквото ти искаш. Помогни му да стане не като теб, а да бъде себе си.

• Не изисквай от детето си да плати за всичко, което ти си направил за него. Ти си му дал живот, как може да ти се отблагодари? То ще даде живот на друг, той – на трети и така – това е необратимият закон на благодарността.

• Не си изливай своите обиди върху детето, за да не ядеш на стари години горчив хляб. Понеже каквото посееш, това и ще поникне.

• Не се отнасяй към неговите проблеми високомерно. Всекиму е даден живот според силите и бъди сигурен, че неговият живот не е по-малко тежък, отколкото твоят, а може би дори е по-тежък, тъй като то няма опит.

• Не го унижавай!

Дисциплината – знак за обич

Защо, понякога ни е  толкова трудно да наказваме децата си? Да бъдем твърди и да изискваме нужното послушание. Кое ни спира да забраняваме и да поставяме така необходимите граници?

Може би чувството на вина или нашето собствено възпитание? Тези от нас, които са били възпитавани крайно строго от авторитарни родители много често формират  либерален родителски подход. Стигнали до заключение, че добрият родител е най-вече приятел на детето си те разговарят, обясняват, молят, умоляват , но щом се стигне до крайно провокативно поведение от страна на детето, вдигат безсилно рамене и отстъпват.

Каква е разликата между психолог, психотерапевт и психиатър?

Психиатрите са лекари, с медицинско образование и специализации по психиатрия. Те се занимават с лечението на психично болни хора. Психиатрията е дял от клиничната медицина, който изучава психичните  разстройства и тяхното лечение. Психиатрите лекуват с медикаменти.

Психолозите не прилагат медикаментозно лечение. Те работят със здрави хора, които в даден период от живота си имат проблеми. Сферите, в който работят психолозите са  свързани с:

– Психичното здраве на индивида се  характеризира с умението на човек да живее щастливо. Психичното здраве е състояние на благополучие, хармония и комфорт, при които човек е максимално работоспособен и удовлетворен от себе си и от това, което върши. Състояние, при което може да се справи с нормалните стресови фактори на живота, да общува без напрежение, да се развива и да се усъвършенства активно. Към отклоненията от психично здраве се отнасят продължителната умора и изтощение, депресията, неврозите, тревожността, фобиите, страховете, комплексите и други. Това не са заболявания на психиката, а психични проблеми, които се появяват в следствие на личностови кризи, дълготраен психологически дискомфорт или продължителен стрес.

Домашно насилие

Голяма част от жените днес са жертви на домашно насилие. То може да бъдеемоционално (поведение, което има за цел да контролира друго човешко същество чрез страх, унижения, заплахи, вина, принуда, манипулация), психично (насаждане на чувство за малоценност и вина у отсрещната страна чрез обиди, присмиване, незачитане на човешкото достойнство и личност като цяло), физическо (удряне на шамар, биене, блъскане, скубане и т.н.), сексуално (изнасилване, недоброволен полов акт от страна на жертвата).

Какво е хипнотерапия?

Хипнотерапията е сред най-ефективните форми на терапия и личностно развитие.

Помага да освободим травмите от миналото, да възстановим баланса, да се чувстваме комфортно в тялото и живота си. 

Естествен начин за емоционално балансиране, разтоварване на негативни емоции, ограничаващи убеждения, зависимости, комплекси и вътрешни конфликти.