Политики

Дарете

smetka3.png

Търсене

Официален сайт на Програма „Фонд Активни граждани България“

Заедно сме по добри!

Домашно насилие

Голяма част от жените днес са жертви на домашно насилие. То може да бъдеемоционално (поведение, което има за цел да контролира друго човешко същество чрез страх, унижения, заплахи, вина, принуда, манипулация), психично (насаждане на чувство за малоценност и вина у отсрещната страна чрез обиди, присмиване, незачитане на човешкото достойнство и личност като цяло), физическо (удряне на шамар, биене, блъскане, скубане и т.н.), сексуално (изнасилване, недоброволен полов акт от страна на жертвата).

Физическото насилие има най-голям брой жертви до този момент. В случаите, сигнализирани от жените, се казва, че в началото въпросните мъже са били коренно различни като поведение и характер. Били са галантни, правещи комплименти и са засвидетелствали силно любовта си към жената. Но това е било само маска. Поради тази причина настъпва несигурност: „Каква е истинската му същност?“, „Такъв ли е, за какъвто се представя?“, „Ще се промени ли някога?“. Това са само малка част от въпросите, които повечето жени си задават. Доста често те са били жертва на тормоз като деца или са имали връзка с момче, което ги е малтретирало в тийнейджърска възраст. Трябва много добре да се оглеждаме в човека, с когото осъществяваме връзка. Винаги има сигнали! Проблемът е там, че когато сме влюбени, ние слагаме своите „розови очила“ и буквално не виждаме никакви недостатъци. Напротив – те дори ни се струват „сладки“. Нека погледнем реално и да не губим равновесие, за да не съжаляваме горчиво след време!

Никой мъж, който ви обича, няма да ви нарани. Той по-скоро ще нарани себе си, отколкото вас. Насилникът има ниско самочувствие, комплекс за малоценност и всъщност дълбоко в себе си му доставя удоволствие да се гаври с жените. Някой ден мъжът насилник няма да овладее болния си мозък и може да извади оръжие срещу вас. Трябва ли да ви отнесе половината глава, за да разберете, че това не е човекът за вас? Това всъщност не е човекът за никого!